Debatten omkring ulovlig streaming og download af film og serier på nettet er brandvarm, og der er bred uenighed om hvad der reelt set er lovligt at gøre og hvad der ikke er. Nogle naive og andre velvidende brugere, advokater med ekspertise i IT og TV producere der føler sig forbigået og økonomisk snydt vælter rundt i offentlige debatter omkring hvordan man kan forbedre situationen for alle parter.
Der var store forhåbninger og forventninger til alle de nye streaming tjenester hvor brugerne for mellem 70-100kr kan se alle de serier og film de vil på månedsbasis, ville mindske mængden af ulovlige downloads og streaming på nettet. Men ifølge tal fra analyseinstituttet YouGov, så viser det sig at 55% af respondenterne i deres undersøgelse ikke har ændret deres holdning eller forbrug af ulovlige downloads. Forklaringen? Ja den ligger ganske enkelt i, at brugerne er kræsne og streaming udbyderne ikke kan følge med på efterspørgslen efter de nyeste serier og film. Et fiktivt eksempel er f.eks. når en bruger tilmelder sig Netflix for at se Game of Thrones, og der så kun er første sæson til rådighed som der kørte på tv for mere end et år siden, så er det bare ikke godt nok og brugeren vil i dette tilfælde ikke gide betale for det. Det samme gør sig gældende for film der havde premiere for år tilbage, hvis ikke det er en klassiker man kan se igen og igen, så er den løsning ganske enkelt ikke attraktivt nok. Stort og bredt udvalg (Som Netflix sigter efter) eller nøje udvalgte nye film og serier (Som C More har i fokus) lader til at være en problematik streaming udbyderne står overfor i dag.
En anden faktor der spiller ind på om brugerne vil vælge den lovlige eller ulovlige vej er, kvaliteten på det streamede indhold. For brugerne er visningskvaliteten af høj betydning, og det resulterede ifølge digitalanalytiker Claus Bülow Christensen fra Global Connect i, at en streaming udbyder som HBO Nordic mistede en masse af deres dedikerede bruger da de opdagede at kvaliteten på den populære serie Game of Thrones var væsentlig bedre i piratkopien. Ifølge Annette K. Olesen der er formand for Danske Filminstruktører, så skal fremtiden nok se lys ud, da de fleste ikke bryder sig om at stjæle og de forskellige udbydere lige skal finde den rette balance i en forretningsmodel der er attraktiv nok for brugere og udbydere.
Så hvornår er det så ulovligt at streame film og serier?
Halvdelen af danskerne er i tvivl om, hvornår det er ulovligt at streame serier og film fra nettet viser undersøgelsen fra YouGov. Spørgsmålene er mange, er det kun ulovligt at uploade film og serier online men lovligt hvis man udelukkende er seer? Eller er det kun ulovligt hvis du er i fysisk besiddelse af det som et download?
Hos Computerworld siger de, at så længe man kun streamer filmene og der ikke bliver genereret en kopi på computeren, så er der ingen kriminel handling i det. Hvor man flere andre steder kan læse, at det kun er lovligt hvis man har accept fra ophavsmanden til at streame filmen eller serien. Det er altså lige så ulovligt at se det på YouTube som på en anden streamingside, hvis der ikke er accept. De fleste kilder er dog enige om, at det er enormt svært at retsforfølge nogle med disse sager, da det kan være svært at samle beviser, og at vurdere hvorvidt brugeren har handlet i god eller ond tro.